Catatan 46

I believe everyone can achieve their own goals. Tapi sebelum orang lain percaya kita boleh, kita sendiri kena percaya yang kita boleh. Mesti start dari dalam diri kita.

Satu lagi, hidup ni, kita sendiri yang corak dan kita kena happy dengan apa yang kita lalui. Yes, ada fasa yang kita lalui tu kita ada rasa benci sebab mungkin tu fasa paling sial dalam hidup kita. Terumbang- ambing macam sampan.

Tapi, sampai satu masa, bila laut dah tak bergelora, angin dah tak menderu laju, sampan tu akan stabil. Dan masa tu kita tenang-tenang untuk sampai ke destinasi kita.

Aku percaya juga masa fasa terumbang-ambing tu selalu sangat kita akan jumpa orang yang mulut pantat. Normal 🤷🏻‍♀️

So, apa nak peduli kata orang lagi? Nakhoda hidup kau ialah kau. Jadi, setiap keputusan yang kau ambil, semua kesannya kat kau. Bukan orang lain pun.

Kalau hidup kau buat silap, maksudnya kau sedang hidup. Ada benda bodoh yang kau tahu boleh tolong orang di masa akan datang untuk elak sebab kau dah tahu awal natijah dia. Tak rasa macam tu?

Simple.

Kalau kau anggap, jadi tetamu Allah sebelum umur 30 tahun tu ialah impian, teruskan.

Kalau kau anggap nak hidup bebas hutang sebelum umur 35 tahun, teruskan.

Kalau kau nak beli rumah, sebelum umur 40 tahun, teruskan.

Kalau kau nak ada degree in liberal studies sebelum umur 35 tahun, kau juga boleh teruskan.

Apatah lagi kalau kau nak nikah sebelum umur 27 tahun, lagilah teruskanlah.

Kita semua ni ada kehendak beza-beza dengan orang lain apatah lagi keperluan kita juga beza-beza.

Impian ialah mimpi indah yang jadi kenyataan

Terpulang sama ada kau nak duduk diam sekadar berangan atau

kau pilih untuk diam-diam capai semua yang kau nak.

Dan untuk mimpi indah yang jadi kenyataan, kau pilihlah teman-teman yang ‘a doer, someone who walks the talk’ bukan orang yang banyak cakap, banyak kritik dan tak sedar diri.

*rasa macam penulisan ni sangat positif dan ada sedikit curse la hehe

Advertisements

Catatan 43

It’s pretty tiring to juggle between study and work tapi aku tak ada pilihan. Dalam kepala aku just nak finance myself better this time and womanning up to my responsibilities.

My life at the moment is a pretty blessed messy.

A blessed mess

for exploring my strengths and opportunities

for standing on my own two feet

for actually found joys in everything I do

A blessed mess if only we are grateful.

Catatan 41


You can do it. Whatever it is.

Whatever your dream is, it is not too late to achieve it. You aren’t a failure because you haven’t found fame and fortune by the age of 21. Hell, it’s okay if you don’t even know what your dream is yet. Even if you’re flipping burgers, waiting tables or answering phones today, you never know where you’ll end up tomorrow.
Never tell yourself you’re too old to make it.
Never tell yourself you missed your chance.
Never tell yourself that you aren’t good enough.